Vhodné a nevhodné potraviny

 

Potraviny Vhodné Nevhodné
 Polévky obilninové z ovesných vloček, rýžové, krupicové, masové vývary s kapáním, s rýží, s těstovinami, bramborové, zeleninové luštěninové, dršťkové, gulášové, zelné, v sáčcích, ze sušené zeleniny
 Masa hovězí, telecí, vepřové, drůbež, šunka, drůbeží salámy husa, kachna, tučná, uzená masa, tlačenka, jelita, jitrnice, vnitřnosti, konzervy
 Omáčky masová, bešamelová, rajská, koprová, svíčková, játrová
 Vejce naměkko i natvrdo, omeleta, smažená
 Mléko sušené sojové mléko Oves-milk, které má čtyřikrát více vápníku než kravské  syrové mléko je nutno vyzkoušet
 Jogurty jíst pravidelně pro udržení střevního prostředí
 Mléčné   výrobky tvaroh, žervé, nízkotučné tavené sýry tvrdé sýry, uzené, pikantní a tučné sýry (45 % tuku)
 Tuky máslo, rostlinné oleje, Flora pro-activ sádlo, škvarky, slanina, přepalované tuky
 Pečivo bílé pečivo, veka, starší chléb celozrnný chléb a pečivo, topinky
  Moučníky piškotová a třená těsta, pěny, pudinky, krémy tučná kynutá těsta, koblihy
 Příkrmy těstoviny, houskové knedlíky, brambory, rýže kynuté knedlíky, smažené brambory, hranolky
 Ryby filé pečené, grilované, okoun, pstruh tučné ryby, konzervované ryby v omáčce, tuňák, makrela, sardinky
 Zelenina mrkev, hlávkový salát, loupaná rajčata nebo šťáva z nich, mladá zelenina, vařená, strouhaná a lisovaná kapusta, zelí, květák, česnek, cibule, ředkev, fazolka, kedlubny, salátové okurky, houby, paprika, luštěniny
 Ovoce pyré, loupané, kompotované ovoce, lisované ovoce a šťávy, dobře vyzrálé banány švestky, třešně, hrušky, ryngle, rybíz, angrešt, fíky, sušené ovoce, mandle a ořechy
 Nápoje nenasycené minerální vody, čaje, bylinné čaje a ovocné šťávy, občas dle snášenlivosti – slabá káva, kakao, pivo, červené víno  sodovka, mošty, silný alkohol, šumivé nápoje
 Sladidla glukopur, cukr, umělá sladidla, med pozor na nadváhu
 Koření bylinné koření, pažitka, kopr, sladká paprika, majoránka, opatrněji – tymián, pepř, nové koření, bobkový list hořčice, ocet, kari, pálivá paprika, sójová omáčka, magi, nakládané okurky a olivy

Potraviny tepelně upravujeme vařením, dušením, pečením do měkka bez kůrek.

Chybějící stopové prvky a vitamíny dodáváme ve formě multivitamínů.

Chcete vědět, co je nového a co pro vás chystáme?

Přihlaste se k odběru e-mailových ILCO Novinek!