Provoňte svůj dům nebo byt vůní tradičních perníčků a navoďte si doma tu pravou vánoční atmosféru. Inspirovat se můžete třeba tímto receptem z brožury Jednoduché recepty pro pacienty se stomií a po operaci střev od společnosti Dansac.
Suroviny
- 65 dkg hladké mouky
- 25 dkg moučkového cukru
- 10 dkg medu (5 polévkových lžic)
- 5 dkg rozpuštěného sádla nebo 100% tuku
- 4 vejce
- 1 prášek do perníku
- 1 rozšlehané vejce na potření
Poleva
- 15 dkg moučkového cukru
- 1 bílek
- citrónová šťáva
Postup
Hladkou mouku, moučkový cukr a prášek do perníku smícháme v míse, přidáme 4 celá vejce, med a rozpuštěný vychladlý tuk a zpracujeme těsto.
Hmotu zpracováváme tak dlouho, dokud se všechny suroviny nespojí. Může se zdát, že těsto se nepojí, ale v tomto případě zdání klame.
Zpracované těsto necháme odležet do druhého dne, můžeme s ním pracovat i po 2 hodinách odležení v chladu.
Vyválíme plát, vykrájíme požadované tvary a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme při 170 °C cca 8–10 minut.
Po upečení ještě teplé perníčky potřeme v tenké vrstvě rozšlehaným vejcem, získají tak pěknou zlatavou barvu.
Vychladlé perníčky zdobíme bílkovou polevou, kterou připravíme takto: 3x jemně prosátý moučkový cukr utřeme s bílkem a přidáme 2–3 kapky citrónové šťávy, hotová poleva by se měla táhnout, přikryjeme ji mokrou utěrkou a necháme 15–20 minut odležet.
Tip Českého ILCO
Polevu na zdobení utřete ručně. Nikdy nemixujte ani nešlehejte. Neměla by tu správnou konzistenci a zdobení perníčků by bylo za trest.
Přejeme dobrou chuť!
Další recepty a nutriční doporučení pro stomiky
Stáhněte si užitečné materiály na stránce Život se stomií.