Pečená kořenová zelenina pro stomiky

Tento opravdu snadný a výborný recept z brožury Stomik v kuchyni od firmy Convatec lze snadno obměňovat přidáním jiných druhů kořenové zeleniny, jako je řepa a batáty, nebo tykví.

2 porce I trouba I 60 minut

Přísady

  • 1 polévková lžíce česnekového oleje
  • 200 g brambor nebo batátů, oloupaných a nakrájených na malé kostky
  • 200 g mrkve, oloupané a nakrájené na kostky stejné velikosti jako brambory
  • 1 červená paprika, zbavená jader a nakrájená na silné plátky
  • 2 kuřecí prsní plátky nebo jedno tofu nebo sýr halloumi (nakrájené na velké plátky)
  • 1-2 lžičky marockého koření ras-el-hanout
  • hrst jemně nasekaného čerstvého koriandru
  • hrst čerstvých snítek tymiánu
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

Způsob přípravy

Troubu předehřejte na 200 °C. Na plech rozprostřete brambory a mrkev s olejem, solí, pepřem a kořením ras-elhanout. Nechte 15 minut péct.

Přidejte papriku a vraťte zpět do trouby na dalších 15 minut. Pak přidejte kuřecí prsa, tofu nebo halloumi, posypejte tymiánem a případně zbytkem koření a pečte dále po následující dobu:

  • Kuře: 15-20 minut nebo dokud není maso úplně propečené
  • Tofu: 15 minut nebo dozlatova
  • Halloumi: 10 minut.

Podáváme v misce, posypané čerstvým koriandrem.

Tento všestranný recept můžete vyzkoušet s dalšími druhy zeleniny (s máslovou dýní, dýní
hokkaidó apod.) nebo zdroji bílkovin, jinými druhy koření nebo s marinádou.

Tip Českého ILCO

Nemáte-li česnekový olej, stačí přidat do pekáče pokrájené stroužky oloupaného česneku. Pokud se nechcete trápit s mytím napečeného pekáče, použijte pečicí papír.

Přejeme dobrou chuť!

Pečená kořenová zelenina pro stomiky
Vytvořeno pomocí ChatGPT

Další recepty a nutriční doporučení pro stomiky

Stáhněte si užitečné materiály na stránce Život se stomií.

Díky vaší pomoci můžeme pomáhat stomikům k návratu do plnohodnotného života.