Krémová dýňová polévka pro stomiky

Dýně je tradičně spíše podzimní ingrediencí, ale naštěstí se velmi dobře uchovává, a proto si její skvělou chuť můžeme užívat až do jara. I ta nejjednodušší příprava dýňové polévky vás překvapí plnou chutí. Zkrátka – v jednoduchosti je síla.

Přísady

  • 1 kg dýně Hokkaidó nebo máslové (nakrájené na kostky, dýně Hokkaidó se nemusí loupat)
  • 1 cibule (nakrájená najemno)
  • 2 lžíce olivového oleje a kousek másla
  • 700 ml zeleninového vývaru nebo vývaru z kostí
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 stroužky česneku
  • cca 1 cm čerstvého zázvoru
  • sůl
  • pepř (čerstvě namletý)

Způsob přípravy

V hrnci rozehřejte olivový olej s máslem a pozvolna na něm orestujte cibuli. Až zesklovatí, přidejte najemno pokrájený zázvor a česnek a krátce orestujte, aby česnek nezhořkl.

Přidejte pokrájenou dýni a restujte dalších 10 minut. Zalijte vývarem a vařte zhruba dalších 30 minut, dokud nebude dýně úplně měkká (včetně slupky).

Rozmixujte ručním mixérem, přilijte smetanu, dochuťte solí a pepřem a ještě pár minut povařte, aby vyprchaly bublinky vzniklé mixováním.

Polévku podávejte zakápnutou smetanou s pár hoblinkami parmazánu.

Tip Českého ILCO

Při intoleranci na laktózu můžete místo smetany použít kokosové mléko. Chcete-li zvýraznit chuť dýně, dejte ji před použitím na 30 minut na 150 stupňů upéct do trouby s trochou olivového oleje. Vaření polévky pak můžete o 15 minut zkrátit.

Přejeme dobrou chuť!

Dynova polevka 1
Vytvořeno pomocí ChatGPT

Další recepty a nutriční doporučení pro stomiky

Stáhněte si užitečné materiály na stránce Život se stomií.

Díky vaší pomoci můžeme pomáhat stomikům k návratu do plnohodnotného života.