Dýně je tradičně spíše podzimní ingrediencí, ale naštěstí se velmi dobře uchovává, a proto si její skvělou chuť můžeme užívat až do jara. I ta nejjednodušší příprava dýňové polévky vás překvapí plnou chutí. Zkrátka – v jednoduchosti je síla.
Přísady
- 1 kg dýně Hokkaidó nebo máslové (nakrájené na kostky, dýně Hokkaidó se nemusí loupat)
- 1 cibule (nakrájená najemno)
- 2 lžíce olivového oleje a kousek másla
- 700 ml zeleninového vývaru nebo vývaru z kostí
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 stroužky česneku
- cca 1 cm čerstvého zázvoru
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Způsob přípravy
V hrnci rozehřejte olivový olej s máslem a pozvolna na něm orestujte cibuli. Až zesklovatí, přidejte najemno pokrájený zázvor a česnek a krátce orestujte, aby česnek nezhořkl.
Přidejte pokrájenou dýni a restujte dalších 10 minut. Zalijte vývarem a vařte zhruba dalších 30 minut, dokud nebude dýně úplně měkká (včetně slupky).
Rozmixujte ručním mixérem, přilijte smetanu, dochuťte solí a pepřem a ještě pár minut povařte, aby vyprchaly bublinky vzniklé mixováním.
Polévku podávejte zakápnutou smetanou s pár hoblinkami parmazánu.
Tip Českého ILCO
Při intoleranci na laktózu můžete místo smetany použít kokosové mléko. Chcete-li zvýraznit chuť dýně, dejte ji před použitím na 30 minut na 150 stupňů upéct do trouby s trochou olivového oleje. Vaření polévky pak můžete o 15 minut zkrátit.
Přejeme dobrou chuť!
Další recepty a nutriční doporučení pro stomiky
Stáhněte si užitečné materiály na stránce Život se stomií.