I bezezbytková dieta může být velmi chutná a spojená s příjemnými zážitky. Nebojte se zkoušet nové věci. Třeba tyto králičí roládky z broužury Jednoduché recepty pro pacienty se stomií a po operaci střev od společnosti Dansac.
Suroviny
- 1 balíček králičích bříšek (6 – 8 kusů), nebo kousků velikosti dlaně
- 12 plátků anglické slaniny
- řapíkatý celer
- 1⁄2 cibule
- sůl
- pepř
- tymián
- 100 ml vody
- 1 lžíce domácího sirupu
Postup
Jednotlivá bříška velikosti dlaně omyjeme vodou, osušíme, rozložíme na pracovní plochu,
lehce osolíme a opepříme. Řapíkatý celer oloupeme a nakrájíme na cca 8 cm dlouhé díly.
Na každý kousek položíme plátek slaniny a 2 kousky připraveného celeru. Plátek svineme
do roládky a sepneme jehlou nebo špejlí.
Na dno pekáčku vložíme 1⁄2 cibule. Poté vložíme roládky, které překryjeme zbývajícími plátky slaniny. Podlijeme vodou smíchanou se sirupem.
Vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme pod poklicí cca 40 – 50 min.
Podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší.
Tip Českého ILCO
Králík je obecně velmi dietní maso vhodné pro různé diety. Moc mu svědčí třeba i pečení se zeleninou nebo na česneku – to si pak skvěle rozumí i se špenátem jako přílohou.
Přejeme dobrou chuť!
Další recepty a nutriční doporučení pro stomiky
Stáhněte si užitečné materiály na stránce Život se stomií.