Jemná zeleninová polévka pro stomiky

Jemná zeleninová polévka z brožury Stomik v kuchyni od společnosti Convatec je ideální k obědu. Lze ji bez problémů zmrazit, takže si ji můžete uvařit najednou i ve větším množství a ušetřit tak čas na výlety a další aktivity.

2 porce I plotýnka I 40 minut

Přísady

  • 1 polévková lžíce oleje
  • 400 g kořenové zeleniny (např. mrkev, pastinák, celer) oloupané a nakrájené
    na kostky stejné velikosti (čím menší kostky, tím rychleji se uvaří)
  • 1 jemně nasekaný stroužek česneku
  • 1 jemně nasekaná cibule
  • 1 kostka zeleninového bujónu

Způsob přípravy

Ve velkém hrnci nahřejte olej a zvolna smažte cibuli doměkka (5 až 10 minut). Přidejte zeleninu a za občasného míchání vařte 5 minut. Přidejte česnek a zamíchejte.

Zalijte vývarem z kostky bujónu rozpuštěné v litru vody a přiveďte k varu. Přikryjte pootevřenou pokličkou, stáhněte plotýnku a nechte vařit asi 20 minut, dokud nebude zelenina úplně měkká. Občas promíchejte.

Pro vytvoření jemné konzistence hotovou polévku rozmixujte. Příliš hustou polévku můžete
zředit trochou vody. Podáváme s chlebem.

Tip Českého ILCO

Po rozmixování polévku ještě krátce povařte, ať se vyvaří drobné bublinky, které vznikají během mixování.

Přejeme dobrou chuť!

Jemná zeleninová polévka pro stomiky
Vytvořeno pomocí ChatGPT

Další recepty a nutriční doporučení pro stomiky

Stáhněte si užitečné materiály na stránce Život se stomií.

Díky vaší pomoci můžeme pomáhat stomikům k návratu do plnohodnotného života.