Sezónní placičky z máslové dýně připravíte během chvilky a skvěle vám poslouží jako předkrm, hlavní chod nebo zdravá svačina. Inspirujte se receptem z brožury Jednoduché recepty pro pacienty se stomií a po operaci střev od společnosti Dansac a užijte si podzimní atmosféru plnou chuti.
Suroviny
- 3 máslové dýně
- hrst čerstvého špenátu
- 1 mrkev
- 140 g mouky
- 1 lžička čerstvého oregana
- římský kmín
- sůl
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 vejce
- 50 ml vody
Dip
- 200 ml smetanového bílého jogurtu
- 1 lžíce sekané petrželky
- 1 lžíce sekané bazalky
- sůl
- pepř
Postup
Nakrájenou dýni dáme do hrnce, osolíme a podlijeme 50 ml vody. Pod pokličkou dusíme
do měkka 15–20 min. Rozvařenou dýni rozmixujeme na pyré a necháme vychladnout.
Přidáme najemno nasekaný špenát, nastrouhanou mrkev, mouku, koření, pepř, sůl a jedlou
sodu. Promícháme, přidáme vejce a vypracujeme těsto.
Na teflonové pánvi vytvoříme placičky velikosti dlaně a pečeme do zlatova z obou stran.
V misce smícháme jogurt s nasekanými bylinkami a mírně osolíme.
Servírujeme jednotlivé placičky s 1 lžící dipu. Můžeme ozdobit plátkem spařeného oloupaného rajčete bez jadérek.
Tip Českého ILCO
Místo pšeničné mouky můžete použít zdravější celozrnnou, žitnou nebo kukuřičnou pro bezlepkovou variantu.
Přejeme dobrou chuť!
Další recepty a nutriční doporučení pro stomiky
Stáhněte si užitečné materiály na stránce Život se stomií.