V období po operaci střev, před kolonoskopií, nebo po průjmových onemocněních se doporučuje jíst bezezbytková strava. Bezezbytková dieta je označována číslem 5 a obecně jde o vyloučení potravin, které se špatně tráví. Tyto potraviny zanechávají ve stolici zbytky, které střevo dráždí a to může zhoršovat průběh léčby nebo onemocnění. V případě kolonoskopie pomáhá bezezbytková strava lépe vyčistit střeva a určit správnou diagnózu.
Příprava jídla
Příprava jídla je dietní. Vaření, dušení, pečení bez tuku, na vodě, na sucho, v alobalu, na páře, to vše je povoleno. Přepálené tuky dráždí střevo a tak můžete máslo přidat až do hotového pokrmu. Zahustit jídlo na sucho praženou moukou, bešamelem, nebo moukou rozmíchanou ve vodě. Vše by mělo být měkké, v případě nutnosti nastrouhané nebo rozmixované.
Co jíst při bezezbytkové dietě:
- libové maso – hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí, telecí, králík, sladkovodní i mořské ryby, šunka s min. 80% masa
- přílohy – bramborová kaše, těstoviny, rýže, knedlík kypřený
- pečivo – starší bílé netučné pečivo bez posypu, piškoty, starší vánočka
- sladké dobroty – lehká, netučná a nekynutá těsta, (žemlovka, piškotové těsto, roláda s marmeládou nebo ovocem, odpalované nebo tvarohové těsto, pěny, rosoly, puding, tvarohové knedlíky)
- zelenina – vařená, dušená, bez slupek a zrníček
- ovoce – syrové pouze banány a strouhaná, oloupaná jablka, kompotované meruňky, broskve, ovocné pyré
- polévky – vývar z libovolného masa nebo zeleniny s nastrouhanou zeleninou, rýží, těstovinami
- pití – voda, nápoje bez bublin, čaj, ředěné ovocné a zeleninové šťávy a mošty
- nízkotučné zakysané mléčné výrobky – podle snášenlivosti, sýry do 30%, jogurty do 3% tuku v sušině
Co vynechat:
- tuky (sádlo, škvarky, šlehačka, máslové krémy, tučné sýry a jogurty)
- nadýmavé a kynuté potraviny (droždí, kynuté těsto, luštěniny, zelí, kapusta, květák, houby apod.)
- potraviny s kůrkou, slupkou, zrníčky a vlákninou (celozrnné pečivo, čerstvé ovoce a zelenina)
- vejce, majonéza (vařené vejce v malém množství je povoleno, spíš jako součást pokrmu, nebo přísada do těsta)
- ořechy, mák, kokos, semínka
- ovoce a zelenina – cibule, česnek, pórek, kapusta, zelí, luštěniny, ředkvičky, okurky, kukuřice, paprika, kandované a sušené ovoce
- hořčice, kečup nebo tatarka
- smažené
- alkohol
- výrazné koření (chilly, česnek, kari, paprika,..)
- přeslazené a konzervované potraviny
- mléko – podle snášenlivosti je možné použít nízkotučné mléko na přípravu jídla
Jak dlouho držet bezezbytkovou dietu?
- po operaci je doporučeno 6 týdnů
- před kolonoskopií stačí několik dní před užitím čistícího preparátu