Vanilkové rohlíčky jsou symbolem vánoční pohody a tradice, která se předává z generace na generaci. Vyzkoušejte variantu bez ořechů z brožury Jednoduché recepty pro pacienty se stomií a po operaci střev od společnosti Dansac a užijte si příjemné sváteční chvilky s těmi, které máte nejraději.
Suroviny
- 200 g hladké mouky
- 60 g ztuženého tuku
- 60 g másla
- 80 g jemně mletých kukuřičných lupínků
- 30 g moučkového cukru
- několik kapek ořechové příchuti
Na obalení
- 100 g moučkového cukru
- 2 vanilkové cukry
- 1 vanilkový lusk
Postup
Máslo necháme změknout. Kukuřičné lupínky rozdrtíme v hmoždíři nebo umeleme v mlýnku na strouhanku. Do mísy nebo na vál si prosejeme mouku a cukr. Smícháme ji s podrcenými lupínky a žloutky. Po částech do těsta zapracujeme tuk a ostatní ingredience včetně několika kapek ořechové příchuti a vše rychle zpracujeme.
Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme aspoň půl hodiny uležet v lednici.
Z uleženého těsta tvarujeme malé rohlíčky, které skládáme na plechy vyložené pečicím papírem. Pečeme při 180 °C do růžova.
Horké upečené rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru. Pro výraznější chuť můžeme do cukru přidat vanilkový lusk.
Necháme je v pokojové teplotě uležet cca 2 hodiny.
Tip Českého ILCO
Pokud si vánoční stůl chcete barevně zpestřit, můžete polovinu rohlíčků namočit do čokoládové polevy a nechat ztuhnout.
Přejeme dobrou chuť!
Další recepty a nutriční doporučení pro stomiky
Stáhněte si užitečné materiály na stránce Život se stomií.