Tradiční linecké koláčky na české vánoční tabuli zkrátka a dobře nemohou chybět. Připomeňte si, jak na ně, v receptu z brožury Jednoduché recepty pro pacienty se stomií a po operaci střev od společnosti Dansac a užijte si krásný adventní čas.
Suroviny
- 50 g vanilkového cukru
- 250 g másla
- 350 g hladké mouky
- 4 žloutky
- 120 g moučkového cukru
- džem
- čokoládová poleva
Postup
Žloutky ušleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. Během šlehání postupně přidáváme kousky změklého másla. Nakonec zapracujeme mouku a rukama vypracujeme těsto.
Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme do druhého dne odležet v lednici.
Druhý den těsto na linecké cukroví vyválíme na pomoučněném vále a vykrajujeme různé tvary jako u klasického lineckého těsta. Cukroví pečeme dorůžova na pečicím papíru při 150 °C.
Vždy dva kousky cukroví slepujeme k sobě džemem nebo marmeládou. Můžeme posypat moučkovým cukrem, ale také máčet či pokapat čokoládou.
Tip Českého ILCO
Vykrajujete-li vrchní kolečka uprostřed, připravte si vždy 1 plech s plnými a jeden s kolečky s vykrojeným středem. Lépe uhlídáte správné upečení. Kolečka bez středu jsou upečená tak akorát o chvilku dříve než ta plná.
Přejeme dobrou chuť!
Další recepty a nutriční doporučení pro stomiky
Stáhněte si užitečné materiály na stránce Život se stomií.