Tento opravdu snadný a výborný recept z brožury Stomik v kuchyni od firmy Convatec lze snadno obměňovat přidáním jiných druhů kořenové zeleniny, jako je řepa a batáty, nebo tykví.
2 porce I trouba I 60 minut
Přísady
- 1 polévková lžíce česnekového oleje
- 200 g brambor nebo batátů, oloupaných a nakrájených na malé kostky
- 200 g mrkve, oloupané a nakrájené na kostky stejné velikosti jako brambory
- 1 červená paprika, zbavená jader a nakrájená na silné plátky
- 2 kuřecí prsní plátky nebo jedno tofu nebo sýr halloumi (nakrájené na velké plátky)
- 1-2 lžičky marockého koření ras-el-hanout
- hrst jemně nasekaného čerstvého koriandru
- hrst čerstvých snítek tymiánu
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
Způsob přípravy
Troubu předehřejte na 200 °C. Na plech rozprostřete brambory a mrkev s olejem, solí, pepřem a kořením ras-elhanout. Nechte 15 minut péct.
Přidejte papriku a vraťte zpět do trouby na dalších 15 minut. Pak přidejte kuřecí prsa, tofu nebo halloumi, posypejte tymiánem a případně zbytkem koření a pečte dále po následující dobu:
- Kuře: 15-20 minut nebo dokud není maso úplně propečené
- Tofu: 15 minut nebo dozlatova
- Halloumi: 10 minut.
Podáváme v misce, posypané čerstvým koriandrem.
Tento všestranný recept můžete vyzkoušet s dalšími druhy zeleniny (s máslovou dýní, dýní
hokkaidó apod.) nebo zdroji bílkovin, jinými druhy koření nebo s marinádou.
Tip Českého ILCO
Nemáte-li česnekový olej, stačí přidat do pekáče pokrájené stroužky oloupaného česneku. Pokud se nechcete trápit s mytím napečeného pekáče, použijte pečicí papír.
Přejeme dobrou chuť!
Další recepty a nutriční doporučení pro stomiky
Stáhněte si užitečné materiály na stránce Život se stomií.