Jemná zeleninová polévka z brožury Stomik v kuchyni od společnosti Convatec je ideální k obědu. Lze ji bez problémů zmrazit, takže si ji můžete uvařit najednou i ve větším množství a ušetřit tak čas na výlety a další aktivity.
2 porce I plotýnka I 40 minut
Přísady
- 1 polévková lžíce oleje
- 400 g kořenové zeleniny (např. mrkev, pastinák, celer) oloupané a nakrájené
na kostky stejné velikosti (čím menší kostky, tím rychleji se uvaří) - 1 jemně nasekaný stroužek česneku
- 1 jemně nasekaná cibule
- 1 kostka zeleninového bujónu
Způsob přípravy
Ve velkém hrnci nahřejte olej a zvolna smažte cibuli doměkka (5 až 10 minut). Přidejte zeleninu a za občasného míchání vařte 5 minut. Přidejte česnek a zamíchejte.
Zalijte vývarem z kostky bujónu rozpuštěné v litru vody a přiveďte k varu. Přikryjte pootevřenou pokličkou, stáhněte plotýnku a nechte vařit asi 20 minut, dokud nebude zelenina úplně měkká. Občas promíchejte.
Pro vytvoření jemné konzistence hotovou polévku rozmixujte. Příliš hustou polévku můžete
zředit trochou vody. Podáváme s chlebem.
Tip Českého ILCO
Po rozmixování polévku ještě krátce povařte, ať se vyvaří drobné bublinky, které vznikají během mixování.
Přejeme dobrou chuť!
Další recepty a nutriční doporučení pro stomiky
Stáhněte si užitečné materiály na stránce Život se stomií.