Nadýmavý účinek:
nápoje s kofeinem, káva, pivo, nápoje sycené CO2, luštěniny, zelí, kapusta, květák, pažitka, cibule, česnek, čerstvé ovoce, zejména hrušky, čerstvý chléb a pečivo, vejce a vaječné produkty, ryby, uzené maso, houby, živočišné tuky, ostré koření.
Proti nadýmání:
jogurt, brusinky.
Potraviny spíše projímavé:
tučná jídla, celozrnný chléb, čerstvé ovoce , ovocné šťávy (vyjma borůvek), sušené švestky a fíky, různé druhy zelí, cibule, káva, mléko, ovesná kaše, nápoje sycené CO2, ostré koření, hovězí bujon, celozrnná rýže, ledová voda, cukr.
Průjem tlumí:
čokoláda, bílý chléb, rýže, banány, strouhané jablko, brambory, vývar z rýže a mrkve, je důležité doplňovat tekutiny, soli a glukózu.
Potraviny spíše stavějící:
strouhaná jablka se slupkou, banány, borůvky, hrozinky, brambory, kukuřice, ovesné vločky, bílá rýže, vařená mrkev, červená řepa, celer, kokosová moučka, ořechy, červené víno, černý čaj, těstoviny, bílý chléb, sýr.
Zácpa je nebezpečná pro kolostomiky:
pokud trpíte zácpou, je třeba se zamyslet nad skladbou jídelníčku a nad množstvím nápojů. Prospěje sklenice čerstvé pomerančové šťávy ráno před jídlem.
Břišní kolika:
koliku mohou způsobit ořechy, luštěniny, hlávkové zelí, kapusta, cibule, houby, křížaly, kukuřice
Zápach podporuje:
chřest, houby, luštěniny, vejce, ryby, cibule, zelí, česnek, květák, ostrá koření a některé druhy sýrů.
Zápach tlumí:
jogurt, borůvky, brusinky, petržel, hlávkový salát, špenát.
K nalezení správného režimu pomáhá vedení denního záznamu, v průběhu jednoho měsíce:
- co jsme jedli,
- v jakém množství,
- kdy a jak často se vyprazdňujeme,
- jaká je stolice,
- plynatost,
- eventuální bolesti po jídle,
- množství moče.
Obecná doporučení
- jíst pomalu a pečlivě rozkousávat, nerozžvýkaná potravina se nestráví a vytvoří hmotu, která může způsobit neprůchodnost střeva,
- žvýkat se zavřenými ústy, aby nedošlo k polykání vzduchu, nemluvit při jídle, nedoporučuje se kouření,
- jíst střídmě a pravidelně, aby se vytvořil rytmus pravidelného vylučování,
- jíst v klidu, nejíst, při rozrušení nebo rozčílení,
- může se vyskytnout nesnášenlivost nebo alergie na některé potraviny (např. mléko, vejce),
- doporučená technologická úprava potravin – vaření, dušení, smažená jídla jen ojediněle, vždy do měkka upravená,
- individuální snášenlivost poživatin je rozdílná; každou novou potravinu je třeba vyzkoušet nejprve v malém množství,
- dušená, vařená zelenina a kompotované ovoce je ochuzeno o vitamíny,
- u ileostomií je potřeba podávat potravu osolenou a hojně pít (až dva litry) mezi jednotlivými jídly. Vhodné jsou ovocné a zeleninové šťávy, minerální vody až jeden litr denně. Nepít nápoje hodně vychlazené, ledové, s obsahem kysličníku uhličitého, které mohou vyvolat bolesti, pálení žáhy, říhání, nadýmání. Vhodná je Magnesia, Dobrá voda, Rudolfka, Aqua plus, nenasycené minerálky.