Logo České ILCO České ILCO, z.s. - dobrovolné sdružení stomiků

Nacházíte se zde:   

 VÝŽIVA STOMIKŮ

Zásady výživy kolostomiků

  • Je vhodné vypěstovat stereotyp vyprazdňování – nejlépe ráno doma. Za tímto účelem by se měla strava přijímat třikrát denně ve stejnou dobu. Snídaně a obědy by měly být vydatné.
  • Důležitý je dostatečný příjem tekutin, aby množství moče nekleslo pod jeden až dva litry za den.
  • Není vhodné nadměrné omezování v jídle. Zpravidla potraviny, které pacient snášel před založením stomie, nečiní problémy ani poté.
  • Čím více bílkovin strava obsahuje, tím je stolice více tuhá. Udržujeme stolici mírně tekutou.
  • Vhodné je vyhýbat se jídlům, která působí projímavě: tučná jídla, celozrnný chléb, luštěniny, zelí, kapusta, květák, řepa, fazolky, okurky, houby, syrové ovoce, aromatická zelenina (paprika, česnek, cibule, ředkvičky), ostré koření, syrové mléko, šumivé nápoje, koncentrované alkoholické nápoje.

Zásady výživy ileostomiků

  • Dieta má být kaloricky vydatná a chutná. Pokrmy mají být raději jednoduché, nepříliš tučné ani sladké.
  • Důležitý je přísun vitamínů nejlépe v ovocných šťávách. Příjem soli by neměl klesat pod šest až devět gramů denně. Důležitý je i dostatek ostatních minerálů.
  • Ileostomik musí mít dostatek tekutin. Vhodné je pít zejména při jídle, alespoň jeden a půl až dva litry denně. Při pití mimo jídlo je vhodné sníst něco menšího, aby se tekutina smísila s potravou.
  • K zahušťování obsahu se doporučuje rýže, borůvky, černý čaj, strouhaná jablka.
  • Vyhýbat se jídlům, která mohou způsobit koliku, např. pomerančová dužnina, slupky z rajčat, okurky, ořechy, kukuřice.
  • Přijímat stravu častěji, pravidelně a v menších dávkách. Večeřet málo a brzy. Hladovění střevo nezklidňuje, ale naopak podněcuje k tvorbě plynů.
  • K dobré funkci ilea přispívá duševní klid a přiměřený pohyb na čerstvém vzduchu.
  • Pozor na možnou nesnášenlivost některých potravin (mléko, med).
  • Při průjmech omezit kávu, cukr, sladkosti, luštěniny, alkohol, švestky, třešně, hrušky, fíky, kyselé zelí. Vhodné jsou masové vývary, čokoláda, banány, strouhaná jablka, svařené mléko, brambory.
  • Při nadýmání je nutno vynechat zelí, kapustu, luštěniny, květák.

Charakter diety

Správným výběrem potravin můžeme ovlivnit činnost střeva. Volíme stravu bezezbytkovou, netučnou, nenadýmavou.

  • V prvních šesti až osmi týdnech po operaci omezit nerozpustnou vlákninu (celozrnné výrobky, luštěniny, ovoce se slupkami, nezralé ovoce, tučná masa, tučné uzeniny, nadýmavou zeleninu, aby se předešlo podráždění stomie, případně její obstrukci (snížení průchodnosti). Po přizpůsobení organismu změněným podmínkám by se měl pacient snažit o co nejrozmanitější stravu.
  • Jíst pravidelně, dodržovat pitný režim. Vydatné má být ranní jídlo a zejména oběd. Večeře by měla být lehčí a delší dobu před spaním.
  • Snášenlivost potravin je velmi individuální. Vyhýbat se těm pokrmům, které způsobují opakovaně potíže.
  • Pravidelný režim stravování. Nekázeň vede k plynatosti a k nepravidelnému vylučování stolice.
  • U ileostomiků dochází k nedostatku vitamínů, minerálních látek a vody. Proto je nutné podávání ovocných či zeleninových šťáv a nápojů obohacených vitamíny.

Účinek potravin

  Nadýmavý účinek luštěniny, čerstvý chléb a pečivo, zelí, květák, vejce, pivo, cibule, šumivé nápoje a nápoje s obsahem oxidu uhličitého
  Proti nadýmání jogurt, brusinky
  Zápach podporuje chřest, houby, luštěniny, vejce, ryby, cibule, zelí, česnek, květák, ostrá koření a některé druhy sýrů
  Zápach tlumí jogurt, petržel, šťáva z brusinek a brusinky
  Projímavě působí káva, cukr, alkohol, švestky, hrušky, fíky, kyselé zelí, kapusta, luštěniny, mléko, masové vývary, ryby, šumivé nápoje a sladkosti
  Průjem tlumí čokoláda, bílý chléb, rýže, banány, strouhané jablko, brambory, vývar z rýže a mrkve, je důležité doplňovat tekutiny, soli a glukózu
  Zácpa prospěje sklenice čerstvé pomerančové šťávy ráno před jídlem, důležitý je příjem tekutin
  Břišní koliku mohou způsobit ořechy, luštěniny, hlávkové zelí, kapusta, cibule, houby, křížaly, kukuřice

K nalezení správného režimu pomáhá vedení denního záznamu, v průběhu jednoho měsíce:

  •  co jsme jedli,
  •  v jakém množství,
  •  kdy a jak často se vyprazdňujeme,
  •  jaká je stolice,
  •  plynatost,
  •  eventuální bolesti po jídle,
  •  množství moče.

Obecná doporučení

  • jíst pomalu a pečlivě rozkousávat, nerozžvýkaná potravina se nestráví a vytvoří hmotu, která může způsobit neprůchodnost střeva,
  • žvýkat se zavřenými ústy, aby nedošlo k polykání vzduchu, nemluvit při jídle, nedoporučuje se kouření,
  • jíst střídmě a pravidelně, aby se vytvořil rytmus pravidelného vylučování,
  • jíst v klidu, nejíst, při rozrušení nebo rozčílení,
  • může se vyskytnout nesnášenlivost nebo alergie na některé potraviny (např. mléko, vejce),
  • doporučená technologická úprava potravin – vaření, dušení, smažená jídla jen ojediněle, vždy do měkka upravená,
  • individuální snášenlivost poživatin je rozdílná; každou novou potravinu je třeba vyzkoušet nejprve v malém množství,
  • dušená, vařená zelenina a kompotované ovoce je ochuzeno o vitamíny,
  • u ileostomií je potřeba podávat potravu osolenou a hojně pít (až dva litry) mezi jednotlivými jídly. Vhodné jsou ovocné a zeleninové šťávy, minerální vody až jeden litr denně. Nepít nápoje hodně vychlazené, ledové, s obsahem kysličníku uhličitého, které mohou vyvolat bolesti, pálení žáhy, říhání, nadýmání. Vhodná je Magnesia, Dobrá voda, Rudolfka, Aqua plus, nenasycené minerálky.

Vhodná a nevhodná jídla

  Potraviny Vhodné Nevhodné
  Polévky obilninové z ovesných vloček, rýžové, krupicové, masové vývary s kapáním, s rýží, s těstovinami, bramborové, zeleninové luštěninové, dršťkové, gulášové, zelné, v sáčcích , ze sušené zeleniny
  Masa hovězí, telecí, vepřové, drůbež, šunka, drůbeží salámy husa, kachna, tučná, uzená masa, tlačenka, jelita, jitrnice, vnitřnosti, konzervy
  Omáčky masová, bešamelová, rajská, koprová, svíčková, játrová  
  Vejce naměkko i natvrdo, omeleta smažená  
  Mléko sušené sojové mléko Oves-milk, které má čtyřikrát více vápníku než kravské  syrové mléko je nutno vyzkoušet
  Jogurty jíst pravidelně pro udržení střevního prostředí  
  Mléčné výrobky tvaroh, žervé, nízkotučné tavené sýry tvrdé sýry, uzené, pikantní a tučné sýry (45% tuku)
  Tuky máslo, rostlinné oleje, Flora pro-activ sádlo, škvarky, slanina, přepalované tuky
  Pečivo bílé pečivo, veka, starší chléb celozrnný chléb a pečivo, topinky
  Moučníky piškotová a třená těsta, pěny, pudinky, krémy tučná kynutá těsta, koblihy
  Příkrmy těstoviny, houskové knedlíky, brambory, rýže kynuté knedlíky, smažené brambory, hranolky
  Ryby filé pečené, grilované, okoun, pstruh tučné ryby, konzervované ryby v omáčce, tuňák, makrela, sardinky
  Zelenina mrkev, hlávkový salát, loupaná rajčata nebo šťáva z nich, mladá zelenina, vařená, strouhaná a lisovaná kapusta, zelí, květák, česnek, cibule, ředkev, fazolka, kedlubny, salátové okurky, houby, paprika, luštěniny
  Ovoce pyré, loupané, kompotované ovoce, lisované ovoce a šťávy, dobře vyzrálé banány švestky, třešně, hrušky, ryngle, rybíz, angrešt, fíky, sušené ovoce, mandle a ořechy
  Nápoje nenasycené minerální vody, čaje, bylinné čaje a ovocné šťávy;
občas dle snášenlivosti slabá káva, kakao, pivo, červené víno
 sodovka, mošty, silný alkohol, šumivé nápoje
  Sladidla glukopur, cukr, umělá sladidla, med pozor na nadváhu
  Koření bylinné koření, pažitka, kopr, sladká paprika, majoránka, opatrněji – tymián, pepř, nové koření, bobkový list hořčice, ocet, kari, pálivá paprika, sójová omáčka, magi, nakládané okurky a olivy

Potraviny tepelně upravujeme vařením, dušením, pečením do měkka bez kůrek. Chybějící stopové prvky a vitamíny dodáváme ve formě Multivitamínů.

Naďa Pailová –dietní sestra

Městská nemocnice Ostrava - Fifejdy

 

Navigace vlevo

 

IČO: 449 947 88
Bankovní účet:
131 054 439 / 0300

 
 

České ILCO, z.s.

Kontaktní adresa:

Polská 15
120 00 Praha 2
(+420) 728 870 963
e-mail: info@ilco.cz

 
 

Aktuality

Pozvánky na akce klubů

Napsali o nás

© 2010 Pavel Kreml